Hallo
Ik ben Petra Neyt, sinds 2008 zelfstandig ondernemer.
Ik besliste vorig jaar een bocht van 180° te nemen in mijn ondernemerschap. Weg van alle zekerheden en platgetreden paden. Op naar nieuwe horizonten, onbekend terrein.
Een moeilijke en intense, maar tegelijk fantastische beslissing, waar ik jullie graag wat meer over vertel.

Enkele jaren geleden werd bij mij, tijdens een onderzoek naar voedselintoleranties, bijnieruitputting vastgesteld. Dit is de fysieke vertaling van een burn-out. De diagnose kwam hard aan. Als ondernemer had ik inderdaad een stevig programma. Dit combineren met mijn jong gezin (mijn kinderen waren toen 4 en 6) was helemaal niet zo evident als ik mezelf voorhield. Maar mijn ambitie om te blijven gaan en de vastberadenheid om alles te geven in mijn ondernemerschap waren groter dan ooit.

Mijn eerste reactie op de diagnose was dan ook: “Maar ik kàn nog hoor”. Want ik kon nog, maar tegelijk besefte ik dat ik aan mijn toenmalig tempo waarschijnlijk niet zou geraken waar ik naartoe wilde. Dat ik mezelf al een tijdje aan het voorbij lopen was. Ook al was ik enthousiast over alles wat mijn agenda me voorschotelde, het was gewoon te veel.

Het was verschrikkelijk om dat te moeten toegeven. Ik was teleurgesteld in mijn lichaam, in mijn kunnen, in mezelf. Het voelde alsof mijn lichaam me voor het voldongen feit stelde dat ik moest opgeven. Een woord dat eigenlijk niet in mijn woordenboek stond. Het voelde als falen. In mijn direct omgeving was er weinig begrip. Ik, een burn-out? Met zo een leuk leven? Wat moesten zij dan wel niet zeggen… Vonden ze het aanstellerij? Ik heb er niet naar gevraagd.

Het heeft me doen stilstaan. En zoals wel vaker het geval is als je stilstaat, gaf het me inzichten die juist veel in beweging zetten. Net daardoor ben ik gegroeid als persoon, als ondernemer. Het heeft me doen inzien dat het ondernemerschap me te waardevol was om op te geven. Maar dat ik het duurzamer moest aanpakken.

En daar ben ik vandaag voltijds mee bezig. Met mijn eigen duurzaam ondernemerschap en het delen van mijn inzichten met andere gedreven ondernemers. Ondernemers die beseffen dat ze duurzaamheid net zo hard nodig hebben als ikzelf. Die, als het daarop aankomt, op weinig begrip kunnen rekenen uit hun omgeving. Die aan het begin staan van deze moeilijke evenwichtsoefening.

Ik ben nog steeds zeer gedreven, misschien zelfs nog enthousiaster in mijn ondernemerschap dan vroeger. Maar ik ken nu mijn grenzen en weet ze te respecteren. Want door met meer focus te werken en te breken met mentale ballast en oude patronen, kan ik mijn energie gerichter inzetten. Ik bereik meer met minder.

Vandaar mijn bocht van 180°. Vorig jaar dus, lanceerde ik met MTRX een plek waar zelfstandige ondernemers terecht kunnen voor coaching, workshops en opleidingen in het kader van persoonlijke duurzaamheid. Wat mij onderscheidt van andere coaches, is dat ik mindful lichaamswerk integreer in deze oefening. Enerzijds omdat het evident is dat je je fysieke mobiliteit nodig hebt om je onderneming duurzaam te leiden. Anderzijds omdat het noodzakelijk is je fysiek en mentaal te kunnen ontspannen om aan energie en weerbaarheid te winnen.

In mijn ervaring is de combinatie van coaching met yoga een zeer efficiënte manier om zelfinzicht te vergaren. Het geeft focus en richting voor jezelf en je bedrijf. Hierdoor word je vanzelf daadkrachtiger, rustiger en authentieker. En dat komt zowel jezelf als je bedrijf alleen maar ten goede.

Omdat niet enkel zelfstandige ondernemers gebaat zijn bij mindful lichaamswerk, voorzie ik wekelijks ‘open yogasessies’ die voor iedereen toegankelijk zijn. We beoefenen op een pragmatische manier yin yoga: een heel rustige en rustgevende yogavorm.
De houdingen zijn laagdrempelig en geschikt voor elk lichaamstype. Dus ook voor wie nog nooit/al veel yoga deed, helemaal niet/veel met persoonlijke duurzaamheid bezig is.

Je bent welkom!

Petra Neyt
Agile Coach
www.mtrx.be