Hallo, ik ben Steven Theunis,
Ik ben ontwerper van boeken, wat inhoudt dat ik hun lay-out verzorg. Ik doe dit voornamelijk voor grote uitgevers, maar soms ook voor mensen die zonder uitgever een boek maken en dit zelf verdelen.

Daarnaast ben ik één van de drie drijvende krachten achter een uit de hand gelopen initiatief: Food Travellers. Food Travellers importeert specerijen uit het zuiden van India en Sri Lanka, binnenkort ook uit het noorden van India. Dit initiatief heeft als doel twee weeshuizen te ondersteunen die we in het Zuiden van India ‘hebben’: Eén van de mede-vennoten, Christophe Lambert, is stichter van één van de weeshuizen en is later verantwoordelijk geworden voor een tweede weeshuis in Kerala, dat achtergelaten was.

Ik maak al jaren boeken met Christophe. Hij is journalist die het geld voor zijn weeshuizen bij elkaar kreeg door elk jaar een mooi boek uit te geven. Eén daarvan was een Indisch kookboek. De derde vennoot die tevens chef is, Alain Vanden Abeele, zorgde voor de inspiratie. Om het boek meer cachet te geven, combineerden we het met specerijen die we meebrachten uit Kerala.

Kerala is de beste plaats ter wereld om je peper te halen (en kardemom en gember). Het leek ons heel plezant om een topproduct van daar naar hier te halen. Een topproduct dat bovendien geproduceerd wordt door hele kleine boertjes. ‘t Is een deel van het volk dat er voor kiest om bewust buiten de geldeconomie te blijven, een soort zigeuners. Ze wonen in zelfgebouwde hutjes -hout met wat zeilen erover-, zijn zeer arm en kweken specerijen. Deze mensen zijn veel te arm zijn om insecticiden te gebruiken. Dus die oogst lukt of lukt niet, maar is biologisch geteeld.
Wij halen de specerijen bij een organisatie die een paar duizend mensen op die manier een waardig inkomen geeft. Ze bieden fairtrade en volledig biologische specerijen aan.

Een jaar na de uitgave van dit boek, contacteerden mensen ons om de specerijen bij te bestellen, omdat de kwaliteit zo goed was. De eerste keer denk je dat het om iets eenmalig gaat, maar toen de vraag voor de derde keer kwam, zeiden we ‘we zijn er mee bezig’.

En zo is dat begonnen, heel kleinschalig. Intussen zijn we gegroeid, en volledig in regel met de vereisten van FAVV.

Het combineren van een paar bedrijfjes is heel tof, maar maakt dat je toch overvraagd kan worden. Overvraagd in tijd, aandachtsspanne, energie… En zo ben ik hier geraakt.

Ik zag een advertentie in bedrijvencentrum De Punt. “Functionele yoga voor mensen met een zittend beroep”. Het woord ‘functioneel’ trok mijn aandacht. De praktische invalshoek sprak erg mij aan. Ik heb zelf geen rugklachten, maar het preventieve aspect heeft me naar hier gebracht. Ik besef dat het belastend is om ganse dagen te zitten.

Intussen merk ik dat ik er ook mentaal deugd van heb. Dat ik ontspannen naar huis ga en goed slaap. Dat het écht iets doet tegen stress.
Een aanvullend voordeel voor mij, is dat ik terug ben gaan lopen. De link is dat je de deugd herontdekt van fysiek bezig zijn. Je beseft dat er andere manieren zijn om te ontspannen dan met een glas wijn. ‘t Één sluit het ander niet uit, maar je hebt gewoon een extra keuze. Ik moet zelfs bekennen dat ik op piek-stress momenten toch al ergens in het geniep eens yoga gaan doen ben. Ik heb er deugd van.

http://www.armeedeverre.be
http://travellers-spices.com