“Ik wil niet leven met de handrem op”
Katrien Depoorter startte zeven jaar geleden als freelance journalist. Voordien had ze een vaste job in Brussel. De geboorte van haar oudste dochter deed haar beseffen dat die job niet voldeed om er zo veel voor over te hebben: meer dan tien uren weg van huis, te weinig voldoening en afhankelijk zijn van andere mensen voor opvang. Ze waagde de sprong naar de vrijheid en de onzekerheid.
Zoektocht naar evenwicht tussen vrijheid, werk en gezin
“Het grootste voordeel aan freelance journalist zijn is mijn vrijheid. Ik werk voor wie en waar ik wil en kan dicht bij mijn gezin blijven. Dat is voor mij onbetaalbaar. Toch zoek ook ik, net als veel mensen, naar evenwicht. Kalme en drukke periodes wisselen elkaar af en in die laatste is de work-life balance vaak zoek. Doordat ik geen vaste uren heb, kan ik in principe blijven werken. Ik wil ook altijd weer gaan, mijn drive is soms grenzeloos. Ik zou mij helemaal kunnen verliezen in mijn carrière. Maar tegelijk heb ik mijn kinderen niet zomaar op de wereld gezet. Ik ben net freelancer geworden om er veel voor hen te kunnen zijn. De uitdaging is telkens dat evenwicht vinden, een goede taakverdeling binnen het gezin uitwerken en ondertussen mijn veerkracht behouden. Niemand heeft er iets aan als ik in de lappenmand beland omdat ik over mijn grens ben gegaan.”
Ik ben helaas geen superwoman 

“Want als zo’n periodes met veel stress lang duren, begint mijn lichaam signalen te geven dat het niet genegeerd wil worden. Wat begint met slaapstoornissen, gaat over in concentratieproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid en hartkloppingen. Eén keer heb ik het zelfs volgehouden tot een beginnende longontsteking die me twee weken heeft lamgelegd. De schrik voor een burn-out zit er sindsdien in. En ook dat werkt verlammend. Ik wil niet leven met de handrem op, hooguit met de cruisecontrol aan. Dus heb ik bijgestuurd. En het lijkt te werken.”
Een collectief voor freelance schrijvers
“Zo was het nodig om werk en privé weer te scheiden. Het feit dat ik, bijna letterlijk, op mijn werk sliep, was heel nefast. Ik wou dus een bureau buitenshuis, maar niet voor mij alleen. Ik probeerde een coworking met andere creatieve profielen. Een levendige en boeiende omgeving, maar ik besefte dat ik nog meer zou hebben aan collega’s die net als ik een passie hebben voor schrijven: copywriters, journalisten, webredacteurs… Het idee begon te rijpen om zelf zo’n kantoor te starten. Via via had ik ineens sneller een bureauruimte dan een echt concept. Dus zoek ik nu nog naar mensen die leven van hun pen en net als ik beseffen dat je sterker wordt door feedback van elkaar te krijgen, elkaar te inspireren, te praten over de uitdagingen en problemen die je ervaart… Het kantoor is een rustige, gezellige plek in het centrum van Gent. We zijn al met drie en er is nog plaats voor extra collega’s. De dagelijkse fietsritten tussen mijn kantoor en mijn huis werken heel ontspannend en zorgen ervoor dat ik mijn werk kan ‘vergeten’ als ik thuis kom. Dat is heel belangrijk.”
Een extra laagje tussen mezelf en de buitenwereld 

“Daarnaast ben ik ook met yoga gestart. De eerste keren dat ik bij MTRX een yogasessie volgde, stond ik ervan versteld hoe ontspannen ik werd van die schijnbaar eenvoudige bewegingen. Ik geniet niet alleen van dat uurtje voor mijzelf op de mat, maar doe ook iets met de levenslessen die ik er krijg: focussen op je lichaam en af en toe die gedachtenmolen vertragen. Dat is niet eenvoudig, maar ik word er steeds beter in. Dat had ik niet meteen van mezelf verwacht. Mijn hoofd draait meestal op volle toeren. Na een sessie lijkt het alsof er een extra laagje ligt tussen mezelf en de buitenwereld. Ik kan wat meer aan en ik word er welgezind van. Ik hoop dat het effect ook op lange termijn blijft aanhouden, dat de klachten niet plots terugkeren, zomaar.”
Nuchter en to the point
“Waarom MTRX? Ik ken Petra al van voor ze met MTRX was gestart en ik hoorde dat ze in het verleden met gelijkaardige zaken geworsteld had. Het feit dat ze zo overtuigd kon vertellen hoe yoga haar geholpen heeft, heeft mij over de streep getrokken. Ze geeft yoga op een manier die bij mij past: nuchter en to the point. Als een yogateacher die met twee benen in de bedrijfswereld staat, een zelfstandige ondernemer die zelf al veel watertjes doorzwommen heeft en de deugden van yoga daardoor goed kan overbrengen.”
Je lichaam liegt nooit 

“Wat ik aan andere ondernemers zou willen meegeven is heel eenvoudig: kijk niet weg van problemen die je ondervindt, maar doe er iets aan. Ik heb meermaals de voorbodes van een burn-out bij mezelf gezien, maar ik wist ook heel goed dat het zeker nog niet te laat was, dat ik het tij kon doen keren. Mocht ik gewoon verder gedaan hebben zoals ik bezig was, dan was het er vroeg of laat misschien van gekomen. Wie zal het zeggen? Veel professionals staan klaar om te helpen, maar het is jij en jij alleen die beslist of je daar op ingaat. Als je merkt dat je overspannen bent, geïrriteerd geraakt om kleine dagdagelijkse dingen en allerlei lichamelijke klachten krijgt, dan is het tijd om bij te sturen. Je lichaam liegt immers nooit.”
Geeft jouw lichaam je ook signalen die niet genegeerd willen worden? Wil je ook meer kunnen ontspannen, maar je weet niet hoe? Contacteer me via petra@mtrx.be.
Interesse om deel uit te maken van het collectief voor freelance schrijvers? Je kan Katrien contacteren via info@katrienschrijft.be.